Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Avlägsna nyponen

Tacksam för svar på en fråga som förpestar tillvaron för mig (B) och min gamla pappa (S). En bror (K) envisas med att om höstarna med en sax klippa bort alla fruktkroppar/(blivande) nypon på trädgårdens rosenbuskar. Han klipper då bort även en stjälk på 10-20 cm som om han skulle vilja sätta nyponet (med tillhörande stjälk) i en blomvas.

Jag har hört att man ska PLOCKA bort nyponen/fruktkropparna från rosenbuskarna, om man nu prompt ska avlägsna dem.

K klipper bort nyponen MOT S:s och B:s vilja och önskan. S, som är gammal, plågas av att sonen K gör detta mot hans uttryckliga önskan. B har bett K att låta bli att klippa bort nyponen med 10-20 cm stjälk. K vägrar!!!

Nu undrar jag: Är det bra att avlägsna nyponen/fruktkropparna på en omblommad rosenbuske? Vad är poängen med att göra detta? Om det är att rekommendera att avlägsna nyponen, hur gör man då detta på bästa vis? Klippa bort nyponet med sax jämte 10-20 cm stjälk? Eller nypa av nyponet för hand ungefär som man nyper av fruktkroppen på en omblommad tulpan? När på året bör ingreppet ske?

S menar att det blir färre rosenblommor nästa år, ifall K klipper bort ett 20-tal nypon på varje rosenbuske. K hävdar att det tvärtom blir fler rosor efter hans ingrepp.

Personligen tycker jag att K kunde sluta upp att obstruera mot sin far och mot hans vilja avlägsna nyponen om höstarna. Men det hjälper inte att anföra argument av typen att familjens välbefinnande är viktigare än eventuella rosenbuskars väl och ve.

Därför undrar jag om det finns rent "trädgårdsmässiga" skäl att få K att upphöra med sitt "trotsiga" nyponavlägsningsagerande. K förpestar ju tillvaron för såväl S som B genom sitt agerande.

Bengt 

Odla Svarar: 

Detta låter ju som en värre släktfejd!!! Egentligen ska jag inte blanda mig i sådana, men jag ger lite allmänna upplysningar.

1. På engångsblommande nyponrosor behöver man inte ta bort nyponen alls, fåglarna kommer med förtjusning att spisa upp dessa. Man klipper rosorna på våren "när björkarna har musöron", tar bort ev. vinterskador och snyggar/jämnar till dom.

Så argument mot att ta bort nyponen på nyponrosorna är följande:

- Fåglarna får inte glädje av dessa viktiga matkällor

- De röda nyponen som lyser i busken på hösten är en skönhetsupplevelse! (Se min bild!)

2. På en remonterande ros som vanligen inte alls bildar några nypon, kan man ta bort de avblommande blomfnasen och ca. 10 cm av stjälken under dem. Det är här det gör nytta, då busken remonterar bättre och är snyggare om man tar bort det utblommade. Annars klipper man även dessa rosor på våren "när björkarna har musöron", tar bort ev. vinterskador och snyggar/klipper dom beroende på sort.

Sylvia