Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Avenbokhäck under gran?

Hej Sylvia,

Grannen i söder har en jättestor gran där grenarna hänger långt in över vår tomt. Tar vi bort dom i tomtgräns blir granen naken och ful från vårt håll. Vi vi har funderat länge på olika lösningar, men till slut bestämt oss för att sätta en häck och ta bort varv av grangrenar allteftersom häcken växer upp.

Det blir ju en ganska tuff plats för en häck. När vi tittat runt tycker vi avenbok är vackrast. Tror du den klarar sig på nordsidan av en gran? Hur gör vi för att lyckas bäst? Är det någon annan bladhäck som du tror vi skulle välja istället?

mvh Björn

Odla svarar:

Går grannen med på att stamma upp granen, d v s ta bort de nedersta grenarna runt om så att stammen kommer fram några meter? Då blir det ju lite mer ljus till er tomt.

Men en jättestor gran är en mycket girig granne, den har nog rötterna långt ute på er sida också, så det går inte att plantera något just bakom granen. Räkna med att rötterna är ungefär lika breda som själva granen i bredaste stället. Så just på det området kan det vara svårt att få häcken att trivas.

Hur vore det med en snygg, gles men stabil plank/fristående spaljé? Vill ni plantera något kan planket förses med en rejäl, lång och djup planteringslåda där man kan odla t.ex. buskar och klätterväxter som klättrar på planket.

Mvh Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB