Avenbok som växer dåligt

Rebecca

Hej, Vi har precis flyttat in i ett hus där avenbok är planterad som häckväxt. Huset är byggt 2009 så avenboken bör vara planterad då. Problemet är att den bara är ca 50 cm hög. Vad ska vi göra åt detta? Vi vill även ha den tät, för insynsskydd, vad bör vi tänka på här?

Vänligen, Rebecca

Odla Svarar: 

Hej!

Kolla så ingen har klippt av topparna! Eftersom avenboken har en genomgående stam, behöver den växa upp till önskad höjd innan toppen kapas. Sidor kan man däremot trimma vid behov.

Kolla också att det inte ligger byggskräp och stenar under häcken, känn efter med spett! Vissa byggare har den dåliga ovanan att "bli av" med skräpet genom att dölja den under ett tunt lager matjord.

Om allt verkar OK annars, så ta en titt på jorden. Verkar den vara bra eller inte? Om inte, kanske en inblandning av bättre jord skulle kunna hjälpa. Gödsla också på våren med kväverikt fullgödselmedel. Nu på hösten kan du ev. ge en näve benmjöl per meter häck som du myllar ner i ytjorden, alternativt den så kallade höstgödseln PK som inte innehåller kväve.

Med vänlig häslning Sylvia