Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Avenbok - gallkvalster

Hej! Vi ska plantera en ny häck mot grannen. Då de redan har en avenbokhäck mot gatan önskar de att vi också planterar avenbok. Deras häck är dock angripen av något, antagligen gallkvalster, och de ska bespruta den nu i vår.

Nu till min fråga: Om vi planterar avenbok är det då risk att den smittas av gallkvalster? Är det bättre att välja en annan häckväxt? Vilka häckväxter är i så fall lämpliga? Vi bor i Skoghall (nära Karlstad), häcken ska bli ca 1.8 m hög, rakt och smalt klippt, gärna inte för trögväxande. Läget är sol- halvskugga. Jorden lerig.

M.v.h. Helena

Odla svarar:

Hej Helena! Detta är kunskapsområdet för en hortonom. Jag har dock försökt kolla upp detta lite, men vill reservera mig för ev. fel. ”Gallkvalster på Avenbok (Eriophyes macrotrichus), är frilevande och åstadkommer kraftig deformering(krusning) av bladverket, som påminner om skador av hormonmedel.”

”Bekämpning: Frilevande gallkvalster kan bekämpas med Danitron, Nissorun, Vertimec och Svavelkalkvätska (endast fruktträd). Gallbildande arter är svårbekämpade, men angreppen av flertalet arter har endast estetisk betydelse. Omfattar angreppet ett fåtal växter är destruktion den enklaste lösningen. En annan möjlighet är att genom beskärning avlägsna och destruera angripna skott och därefter göra en saneringsbekämpning.” Citat ur http://www.sjv.se/download/18.7502f61001ea08a0c7fff16345/ovr79.pdf

Jag har inte hittat svar på din fråga om spridning, men det är väl troligt att en ny häck skulle få samma problem om den placerades i närheten av den redan smittade. Därför kanske du borde överväga en annan häck.

Jag utgår från att du bor i zon 3. Det finns en del att välja på; Fagus sylvatica, Picea abies, Ligustrum vulgare ´Atrovirens´, Larix kaempferi eller L. sibirica, Thuja occidentalis.

Lycka till! Med vänlig hälsning Karin

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB