Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Avenbok där bladen blivit brunaktiga i kanterna - nyplanterad.

Hej Vår nya avenbok häck på 180 cm. 10 plantor av 60 har börjat gulna i kanterna. Står i den delen av häcken som är mer utsatt för blåst. De andra ser fina ut men står mer i skydd bakom huset. Vi har vattnat regelbudet, men inte varenda dag. Har varit kallt och regnat i skåne sen vi planterade dem den 15 maj , stora temp skillnader. Vi grävde ett dike 40 brett 70cm djupt , ny jord + plantering jord . planeterna kom med påsar runt roten. rätt tunga , en rejäl klump på några kilo som var fuktiga. Vi vattande rejält i början. Vad skall vi göra ? vattna ännu mer ? de andra plantorna verkar växa. bråttom med svar MVH Ulf
Odla svarar:

Hej!

Det är svårt att se utan en bild, men om de blivit lite gulna som att de ska vissna är det säkert på grund av för lite vatten eller stark rotbeskärning när de grävde upp plantorna innan du fick dem. Sen att det blåser torkar ur bladen ännu mer. Det handlar igentligen inte så mycket om att vattna ofta utan hur mycket man vattnar varje gång. Man kan heller inte förlita sig på regn. Regn utspritt över en yta på en kvadrat blir inte så mycket ner till växtens rötter. Då får de regna rejält.

Att småskvätta varannan dag gör varken till eller ifrån. Utan gör att rötterna söker sig uppåt. Vattnet måste komma ner på djupet.

Ett nyplanterat träd på nästan två meter behöver mellan 50-100 l vatten vid en vattning för att det ska sjunka neråt. Vattna hellre jätte mycket och mer sällan än smått varje dag. Glöm inte att det är ett av dina träd som det gäller för. Varje träd ska ha samma mängd.

Sen kan du alltid fråga din leverantör hur mycket de tog på rötterna när de grävde upp dem. Normalt brukar ett rotbeskuret träd tappa några blad och se lite hängigt ut en tid. De brukar nästan alltid komma igen.

/Anna

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB