Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Avenbok

Skall beskära min i fjol 2012 planterade avenbokshäck, så den buskar sig lite innan den ränner iväg i höjden. Sylvia, har du speciella råd? Kan jag använda sticklingar av klippet och hur hanterar jag det? Stort TACK på förhand för ditt snabba och positiva svar!

Bästa hälsningar Ronny

Odla svarar:

Hej!

Avenbokshäck, Carpinus betulus, kan beskäras vid flera tidpunkter på säsongen. Hur ofta du klipper, beror på hur du vill ha den. Två gånger per sommar är vanligt. Beskär i mitten på juni och i början på september om du vill ha en tät häck. Men rör inte toppen förrän häcken är så hög du vill ha den!

Att klippa avenbok under vintern används till gamla häckar som man vill förnya, så i ditt fall är det inte så tillämpligt.

Om det är en smal häck du vill ha, beskär sidogrenarna hårt, till 3-4 bladpar. När sidogrenarna i sin tur har bildat sidogrenar osv, så klipp dem lika hård. Vill du ha en lite "bulligare" form, så klipp inte riktigt så här hårt.

Visst kan du använda sticklingarna du klipper bort. Ta cirka 15-20 cm långa sticklingar, repa bladen nertill till hälften och stick i en kruka med sandig torvjord, gärna utmed krukans kanter. Du kan förstås också sticka i en bänk eller liknande. Håll fuktig och skydda mot direkt sol.

Med vänlig hälsning Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB