Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Avenbok

Jag har byggt ett nytt hus i NV-skåne och ser nu framför mig en framsida med Avenbok (söderläge), hur intelligent är detta med tanke vad avser solljus och väta? Plantering kommer att ske nästa vår enligt rekommendationer på odla.nu och önskad höjd ca 120cm (planteringshöjd ca 50cm). Hur djupt skall jag plantera roten och hur väl fungerar den på en lergrund (lera - ca 5cm sand - ca 30cm matjord)? Vad avser underhållet har jag läst att den blöder när värmen kommer men fram-emot JAS (din förk.) är det fritt fram att klippa sidorna, toppen sparas till önskad höjd erhålles! Faller avenboken ut mycket till sidorna och hur ofta sker gödning? Vätska?

Tack på förhand!
Kasper

Odla Svarar: 

Du kan mycket väl ha avenbok, den trivs säkert bra med nämnda förutsättningar. Men du behöver ju inte vänta till nästa vår, det är inte för sent att plantera den nu bums.

Avenboken är den häck som nog går att hålla som allra smalast, men så smal bör den inte vara att man ser stammarna... Plantera den lika djupt som den står i krukorna när du köper dem i plantskolan. Det finns också s.k. färdiga häckar med avenbok, kommer i en trälåda som man helt enkelt försiktigt tar bort och planterar häcken i färdiga "diken" med matjord man har grävt, ca. 30 cm djupa.

Se t.ex. här:
http://www.eplanta.com/Bra_E-plantor_till_hackar.asp?pass=
http://www.tonnersjo.se/page.php?page=fardig_hack
http://www.splendorplant.se/sp/site/hackplantor.html

Sylvia