Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Avbruten pelargon

Hej

Jag har under många år sparat mina olika sorters pelargoner över vintern. Detta har gjort att vissa har mycket kraftiga stjälkar. I år så har den kalla sommaren gjort att vissa inte orkat blomma eller blommar nu. I den senaste stormen blåste en vacker tulpanpelargon av och 2 kraftiga stjälkar är nu lösa (dom enda 2).

Min fråga är om jag kan sätta dessa i jord för att dom förhoppningsvis skall rota sig över höst/vinter? Ska jag först sätta dom i en vas med vatten eller ska stjälken vara " torr "? Skall dom stå i ett soligt fönster eller mörkt och svalt?

Tack på förhand!

/Maria

Odla svarar:

Hej

Eftersom du har två stjälkar på din pelargon kan du experimentera genom att pröva med både vatten och direktplantering. Ta bort eventuella blommor, dem kan du ju ha i vas.

Dela den långa pelargonstjälken i mindre bitar, så att det blir cirka 10-15 centimeter långa sticklingar av det, med 2-3 blad i varje längst upp. Ta bort bladen nertill.

Ställ sedan ett antal pelargonsticklingar i vatten på fönsterbrädan, gärna soligt. När det blivit rötter på dem, plantera i krukor med blomjord.

Ta resten av pelargonsticklingarna och en eller flera krukor med sandblandad blomjord. Stick sticklingarna i jorden, gärna utmed krukans kanter, så att de kvarvarande bladen är ovan jord. Vattna igenom och ta på en plastpåse med andningshål. Ställ på fönsterbrädan, ljust och varmt.

Nu får vi hoppas att dina pelargonsticklingar rotar sig på det ena eller andra sättet.

Med vänlig hälsning Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB