Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Att så perenner

Hej

Jag är en riktigt grön odlare och med det menar jag en pinfärsk nybörjare (har odlat lite grönsaker men inte mer). Jag har fått en ny trädgård med framför allt ett Woodland som jag vill piffa upp lite. Där finns hasselört och andra marktäckande växter men det är väldigt dåligt på blommande och lite högre växter. Nog om det.

Mitt problem är att jag inte har speciellt mycket pengar men en himla massa tid och tänkte därför att jag kunde köpa frön och så mina drömplantor i stället. Är detta svårt?

På många så-råd står att man lika gärna kan så på hösten och låta fröerna gro utomhus. Innebär det att det är ganska enkelt eller måste jag gulla med och fixa och trixa innan det blir något? Jag menar, visst har jag tid men jag är ju ingen grym odlare precis. Dessutom undrar jag om plantorna tar lång tid på sig att bli något "vettigt" eller om det kommer dröja många år? Naturen har ju sin gång.

Tack på förhand!

/Hanna

Odla svarar:

Visst kan du så perenner, till och med direkt på växtplatsen nu på hösten. Gör i ordning en plats med sandig jord och så till exempel aklejor bara så där kasta-ut-typ. Eller så kan du göra i ordning krukor med såjord eller sandig trädgårdsjord och så i krukorna med lite sand över fröna. Glöm inte namnpinnen!

Ställ krukorna så att inte möss och fåglar kommer åt dem, kanske i en kallbänk. Vattna vid behov, täck eventuellt med torra löv eller dylikt över vintern. De gror förhoppningsvis på våren och sedan kan du skola om dem eller till och med plantera direkt på växtplatsen om de är stora nog.

Välj enkla sorter att börja med så du blir varm i kläderna med frösådder, sedan kan du pröva allt svårare saker. Det finns böcker i biblioteket om frösådder, du kan låna och läsa på.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB