Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Att odla gurka i växthus

Hej!

Jag vill veta vilken gurka som är bäst att odla i mitt växthus i Jämtland, zon 6, gärna lite mindre gurkor. Även tomater. Ska jag börja så inne nu? Och vilken gödsel är bäst om jag ska odla i krukor och lådor i växthuset? /Carita

Odla svarar:

Hej!

Om ditt växthus är typ kallväxthus, bör du satsa på en gurksort som har kort utvecklingstid, välj alltså tidiga sorter, eftersom du inte kan plantera ut plantorna innan jorden och luften har blivit tillräckligt varmt och på hösten kommer ju kylan tidigare där uppe.

För gurkan bör jordtemperaturen vara minst 15 grader, helst uppåt 20 grader. Gurkan gillar värme och trivs bäst i lufttemperaturer runt 23-25 grader. Den är mycket känslig för låga temperaturer och kan bli hängig redan vid 10 grader. Den gillar inte drag, så plantera den långt ifrån växthusdörren och inte intill ett ventilationsfönster.

Du behöver förkultivera den inomhus så du har kraftiga plantor när säsongen börjar. Men gurka behöver inte så lång förkultiveringstid, den kommer ju upp snabbt och växer till stora plantor på några veckor. Så beräkna när du kan flytta plantorna till växthuset och räkna tillbaka ca 2-3 veckor och så då i såkrukor med såjord. Tomater kan du börja förkultivera några veckor tidigare.

Se sedan till att krukorna står varmt men inte i direkt solljus. Vattna krukan underifrån men du kan duscha ytan om den är torr. Gurkplantan vill ha mer vatten och näring än vad som finns i en liten såkruka, så du kan byta till större odlingskrukor redan inomhus när plantorna går att hantera.

Gurkor är mycket näringskrävande, särskilt gillar de kalcium. Välbrunnen stallgödsel fungerar bra. Det finns ekologiskt grönsaksgödning att köpa i flaska, den kan du börja ge 3-4 veckor efter omplantering. Kolla dock att den är klorfritt, gurka gillar inte klor. Och gödsla ofta!

Gurkor och tomater ser man ofta i samma växthus och det går bra om man ger dem varsin jordblandning. Gurkjorden ska vara fuktighetshållande, mullrik och mycket näringsrik samt ha ett pH-värde runt 7,0. Tomater vill ha neutral jord.

När du väl flyttar plantorna till växthuset, täck dem med fiberduk så länge som möjligt. Lyft undan duken när pollinerande insekter skall komma till när plantan blommar.

Lycka till! Sylvia

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB