Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Att beskära rosor

Hejsan!
Jag är nybörjare och behöver lite hjälp. I mina rabatter har jag New Dawn, Ros Bonica, Blush Damask och Peace. Hur ska dom beskäras? Kan man bara klippa ner dom eller är det något speciellt man ska tänka på? Är det dags att göra det nu?

Mvh / Mats

Odla svarar:

Det är fyra olika sorters rosor här:

'Bonica 82' är en landskapsros, klipps som en buskros.

'Blush Damask' är en härdig buskros. Den klipps genom att man gallrar ev. risiga gamla grenar nere vid markytan men inte varje år. Korta in nyare så att man tar av över ett välutvecklat öga som pekar utåt, detta kan man göra varje år. Försök ge busken så harmonisk form som möjligt.

'Peace' är en rabattros, klipps tämligen hårt så att man lämnar kvar 10-20 cm av varje gren och klipper över ett välutvecklat öga som pekar utåt.

'New Dawn' är en klätterros som klipps lätt. Rensa av ev. risiga gamla grenar nere vid markytan och korta in långa grenar något. Det senare beror på vad man vill med rosen: vill man att den blir stor och yvig, klipper man över ett välutvecklat öga som pekar utåt. Vill man ha den smal och hög över ett välutvecklat öga som pekar inåt.

All klippning görs på våren "när björkarna har musöron". Man ger också rosorna en rejäl giva ko- eller annan kraftig gödsel både på våren och vid midsommartid.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB