Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Att anlägga en strandäng

Hej! Jag har muddrat en vik och lagt upp ca 400 m 3 muddermassor på en ca 400 m 2 stor yta. Massorna består av lera/sediment och har nu sjunkit ihop och är betonghårt på ytan. Det gror "tuvvis" i den hårda leran, tussilagon trivs bra, men det är förstås en ganska mager "jord". Jag skulle vilja anlägga en äng/strandäng med långsamtväxande gräs att slå med lie eller trimmer. Tror du det räcker att jordförbättra med sand för att luckra upp leran? En äng ska väl ha ganska mager jord? Om inte, vad behöver jag och i vilken mängd (i termer av cm tjocklek). Min tomt ligger i Stockholms skärgård så ett förslag som innebär så lite transportkrävande förbättringsåtgärder som möjligt är tacksamt. Att forsla sand och jord på pråm är ingen lek för plånboken :-). Tacksam för svar är Pia!

Odla svarar:

Hej Pia!

Du har rätt att äng brukar ha mager jord. Jag är inte säker på att det är det du nu har eftersom du nämner lera/sediment och Tussilago som gillar ganska näringsrik mark. Lera binder näring mycket bra (om det nu är lerpartiklar alltså) och brukar vara näringsrik. Vad som saknas är nog däremot mull – som ger jorden den bruna färgen och gör den lucker och lättare att bearbeta. Blanda inte in sand – det kan då hända att du , om du har otur, får mer betongliknande jord än du hade från början. Det är mull som gäller i massor ( jag hade blandat ner ca 20 cm tjockt lager i det översta spadtaget)- om du nu vill göra något över huvudtaget. Du får då en näringsrik äng där det växer bra lite beroende på fukthalten. Alltså inte det du vill.

En mager äng får du genom att under i alla fall 50-100 års tid slå växtligheten med lie och ta bort det från marken så att du ”magrar av” marken. I ditt fall då du redan fört på 1 m tjockt lager lera är det nog en uppgift för generationer att få en mager äng, skulle jag tro.

Jag hade låtit det vara och sett hur det utvecklade sig, kanske spridit lite frön och tagit tuvor av gräs och annat från platsen intill dit. Du kan klösa upp skorpan som bildas överst för att underlätta för fröer att gro samt vattna utvalda partier. Anlägg eventuellt en gång av gåstenar av naturens stenar (direkt i jorden) så det blir lättare att nå hela ytan för ev. insatser. De växter som gillar läget vandrar in och så får du något som växer i samklang med naturen istället. Med tiden kan du hjälpa naturen på traven genom att plantera in – och med rensning - ta bort det som inte är så ”grannt”. Detta är latmansvarianten som kommer fungera - om man har liten plånbok, men tålamod… Lycka till, Pia! /Karin

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB