Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ätbara växter i ett klassrum

Hej! Jag är en klasslärare i en blivande fyra. Jag har fått ett nytt klassrum som jag ska inreda. Jag funderar dock på att istället för att köpa massor med gröna växter (som alla andra har) så vore det roligt att odla grönsaker, frukter, bär eller liknande så barnen har nått att ta av om de blir hungriga. Jag har en långfönsterbräda som sitter i mitten av ett fönster som får mycket sol och även några andra ställen att placera växter. Är detta möjligt? Vi spenderar ju större av vår tid i skolan när det är vinter.. Jag har möjlighet att börja odla nu ute under sommaren. Annars har jag inget emot att köpa färdigt. Vad ska jag satsa på för växter?
Odla svarar:

Hej Sanna!

Vilket roligt projekt och vad kul att du tänker på ätbara växter!

Eftersom de ska odlas på läsårstiderna så finns det lite olika saker man måste tänka på. Du måste använda extraljus som hänger precis över växterna, ljuset på vintern räcker inte till något ätbart. Lågenergilampa är att föredra, det räcker med starka glödlampor.

Men nu till det roliga!

Du kan odla alla former av citrusväxter inomhus, doftpelargoner kan man använda i bakverk, krasse fungerar alltid samt alla former av kryddor, alla former av plocksallad från frö. Physallis är en kul växt för barnen som jag hade provat. Det är även värt att prova djungelgurka som slingrar sig upp i fönstret och får små minigurkor med annan smak än vanliga.

Rädisor går jätte fort att odla i kruka inne, man kan så nya med tre veckors mellanrum så har man alltid rädisor. Finns nu även i lite roligare former och färger än de vanliga röda. Vitlöksklyftor kan man sätta ner i jorden med toppen som sticker upp. Efter ett tag kommer små vitlöksblad fram man klipper av som gräslök, det kommer nya blad hela tiden men bör bytas ut efter några veckor. Smaken är inte lika stark som ren vitlök men starkare än gräslök.

På våren och försommaren kan man odla tomater inne men köp färdiga plantor så det hinner bli något innan sommarlovet börjar. Om det är någon som tar hand om växterna under lovet kan man odla chilli och paprika, den mognar inte förän lovet är slut!

Hoppas du har fått lite idéer och hör gärna av dig och berätta hur det gått!

//Anna T

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB