Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aspdunge/asp utan aspsly?

Hej! Har en backig hörna av trädgården som ligger intill naturtomt där det nu vuxit upp några (vad jag tror) aspar. Dessa kommer sannolikt från en nedsågad (innan vi flyttade in) asp som skjuter mängder av stubbskott och rotskott... På bilden är aspstubben till höger, i mitten en hassel och uppe till vänster småasparna. Ytterligare till vänster har vi planterat fläder. Skulle vilja spara småasparna om ni tror att de går att få en fin dunge av dessa? Vilket avstånd mellan dem isåfall? Eller ska jag bara spara en? Ska jag ringbarka de som ska gallras bort? Däremot vill jag inte ha stubben eftersom jag antar att det är den som sprider rotskott i halva trädgården.. Har funderat på ecoplug men vill helst inte använda gift plus att då kanske småasparna också dör? Vilka alternativ finns (förutom att dra upp massa rotskott varje år eller släppa in får på tomten..)? Kan man ringbarka stubbskotten?? Tack på förhand! Mvh Helena

Odla svarar:

Hej!

Beställ hem en kille med stubbfräsare! Se Gula sidorna på stubbfräsning! Han får ta bort den stora stubben med rötterna som säkerligen är den som skickar skott runt sig. Men var med själv och skär loss de småplantorna från rotsystemet du vill spara, alltså såga loss dem från rotsystemet innan stubbfräsarn tar dem! De har egna rötter under jorden och klarar sig med dessa. Jag antar att stubbfräsarn kan sitt jobb, så prata med honom innan hur du vill ha det.

Eftersom småasparna så småningom blir stora, så lämna minst 3 m mellan dem. Asparna växer fort så du kanske gör klokt i att inte spara så många, annars har du ett problem med stora träd att fälla efter några år igen.

Om du tar till Ecoplug så kan småasparna dö, där har du rätt i.

Ringbarka de som ska gallras bort, gör det nu innan saven stiger.

Med vänlig hälsning Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB