Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aska - tryckimpregnerat virke

Hej

Vi har köpt en tomt och ska bygga hus på den. Jag älskar att odla och tänkte odla t ex grönsaker och hallon mm, mm.

Nu är det så att min sambo har råkat elda några tryckimpregnerade plankor tillsammans med en massa grenar. Sedan läste vi att man ABSOLUT INTE får elda tryckimpregnerat, bara en liten mängd aska från det är dödligt! Askan har legat kvar på jorden ca en månad och det har regnat och snöat och kanske blåst lite grann. Nu har vi skottat upp askan och lagt i säckar.

Min fråga: Kan det här giftet ha spridit sig neråt (trädgården lutar mot odlingsställena) trädgården med vattnets hjälp, tror du, eller verkar det osannolikt? Hur funkar det - när det regnar, tränger regnet ner djupt till grundvattnet på plats eller "rinner" det vid ytan? Kan grönsakerna och bären ta upp giftet och vi få i oss det när vi äter dem sedan?

Om inte du kan svara på min fråga, har du förslag på vem som kanske kan det? Jag älskar att odla ekologiskt, nu hänger det här över mig som ett svart moln.

Hälsningar Anna

Odla svarar:

Hej Anna

Det man kan säga om vatten är att man inte vet vilka vägar vattnet tar med någon säkerhet, mer än att det rinner nedåt förstås.

Det bästa hade naturligtvis varit att plocka bort askan så fort elden hade svalnat eller före första regnet. Jag vågar faktiskt inte råda er hur ni ska göra. Kanske kontakta kommunens biolog/ekolog som känner till vad ni har för jord och därmed med lite mer säkerhet kan ge en indikation på hur ni bör göra. Är ni mycket oroliga kanske det går att flytta odlingsstället till ett ställe som ligger högre upp eller göra upphöjda bäddar med ny jord överst på ert befintliga odlingsställe.

Jag önskar er lycka till!

Med vänlig hälsning Karin

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB