Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Årsgammal vindruvsplanta, från frö

Hej!
Jag har en liten knappt årsgammal vindruvsplanta (från frö). Hur klarar den bäst vintern? Den är ca 20 cm hög, med många nya ljusgröna och alldeles späda blad och skott. Vill den vintervila, eller är det för riskabelt med sval källare och begränsat med ljus och vatten? Nergrävd ute är väl inte att tänka på, eller. Det känns mest naturligt att ha den under uppsikt i det ljusaste fönstret, med sparsam vattning. Men om det är lika med en säker död, vore jag jättetacksam för ett klargörande svar, så jag vet hur jag ska göra.

Med vänlig hälsning
Birgitta Zetterström

Odla Svarar: 

Det verkar som om den inte vill vila just nu om den nu har ljusgröna, späda blad! Så det bästa vore att ha den inackorderad i ett svalt, ljust växthus eller ett uterum som håller några plusgrader (ca. 10 grader). Om det inte går, så näst bästa vore ett mycket ljust fönster med tilläggsljus (lysrör) om det går att göra det svalt runt den? Stänga av elementet och se till att luftfuktigheten höjs. Sparsam vattning är OK, men helt snustorr får den inte bli.

Lycka till!
Sylvia