Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Är gräsfrön ett undantag

Hej Göran!
Jag frågade tidigare om man kunde använda väl brunnen hästgödsel vid sådd, och det tyckte du var ok om den var just VÄL brunnen.

Men ju mer jag läser i alla böcker och artiklar så blir jag kluven. Jag har lämnat "idén" med hästgödsel och tänker i så fall kosta på mig NPK-gödsel. Men varför ska man egentligen gödsla vid sådden. Om man tänker sig vilken annan frösådd som helst så är ju hemligheten alltid den att man ska använda så "fattig" jord som möjligt (tex. såjord). Är gräsfrön ett undantag?

Kan du en gång för alla reda ut om jag ska NPK-gödsla eller PK-gödsla och ska man kalka vid sådd osv osv. Jag läser och läser i böckerna men får ingen rätsida på någonting.

Ta det hemskt gärna från början!

Vi ska så 800 kvadrat gräsmatta (stooor tomt) och vi har ett väldigt bra grundunderlag (sandblandad jord) som vi tänkt toppa med 5 cm fin nyköpt anläggningsjord (matjord). Men först ska vår grävare luckra upp jorden under med skopan.

Snälla, svara mig än en gång - har fått ågren!
Mvh Cecilia i Uppsala

Odla Svarar: 

Nu ska vi ta det lugnt. Först får du bestämma dig om du ska använda naturgödseln eller NPK gödsla. När man talar om näringsfattig jord för sådd menar man mycket känsliga frön som kan ha en spärr som hindrar groning om det är för näringsrikt.

Gräs är synnerligen tåligt och gror i alla lägen. Det du gör är att du lägger på en grundgödsling med N P och K som ska vara i flera år. Du har nog läst för många trädgårdsböcker och om fel saker.

Som sagt du uppnår samma resultat med naturgödsel och NPK. Det är din egen etiska uppfattning som får avgöra. Det står en hemsk massa ogrundade myter i trädgårdsböcker. Kalk kan du skippa.

Inom kort kommer det tre utförliga artiklar i detta ämne

Göran