Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Är gardenian traumatiserad?

Hej

Min mor har haft sin gardenia, som ger vita, väldoftande blommor, i snart 25 år. Förra julen och julen innan dekorerade hon den till en julgran pga brist på ork att ta ut plastjulgranen. Dessa två gånger hon gjorde om den till en julgran med julbelysning och julkulor gjorde att den snart vägrade fungera. Bladen ramlade av ofta, den gav inga blommor och så småningom fanns inga blad kvar.

För cirka tre-fyra år sedan var gardenian proppfull med gröna blad, blommade varannan/var tredje dag och hade väldigt långa grenar. Idag är gardenian inte sig lik. Inga blad finns, fast man kan se antydan till gröna blad som eventuellt kommer komma upp, och därmed blommar den inte, pga att den inte har blad. För en cirka vecka eller två sedan bytte min mor ut gardenians jord, plockade bort alla bruna/svarta blad, vattnade den som vanligt och lade till något blommedel. Det verkade inte fungera så jättebra så min mamma kanske trodde att den skulle växa tillbaka om man klippte bort lite av gardenians grenar/kvistar. Så idag är den "kortväxt", om man vill kalla det så.

Vad bör man göra för att få liv i gardenian? Min mamma har ju ändå haft den i snart 25 år, vore ju väldigt synd att kasta den om det ännu finns hopp om att få den att blomma. Blomman står invid balkongdörren, så lite dagsljus får den. Ska jag köpa UV-ljus och rikta den mot blomman, alltså hänga ljuset ovanför gardenian?

Jag vore oerhört tacksam för snabbt svar då den kanske inte har så mycket liv i sig.

/Christer

Odla svarar:

Hej

Ja, gardenian har säkert blivit ganska traumatiserad av att få agera julgran, få varma julgransljus på grenarna och blivit hanterad lite ovarsamt. Kanske har gardenian även blivit flyttad till en annan, mörkare och torrare plats?

Vad som gäller nu är att försöka ge gardenian ljus, så ha den i ett ljust fönster, dock inte i fullt solgass. Skaffa gärna en växtlampa och häng ovanför gardenian, men inte med UV-ljus, det är fel sorts ljus för växter. Det finns enkla växtlampor att köpa i trädgårdshandeln och elaffärer, till exempel sådana som ses i bilden som jag har lagt med, men det finns även andra modeller.

Din mamma har redan bytt jord och klippt sin gardenia så där finns det inget mer att göra, men hon bör inte gödsla den med något "blommedel" innan gardenian har kommit igång att växa igen. Vattna med kalkfritt vatten, även gödselmedlet som ska användas sedan bör vara kalkfritt.

Med vänlig hälsning Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB