Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Är det hagtornsrost?

Hej

Köpte hösten 2011 ett Rosenhagtorn på en trädgårdshandel, trädet var då ca 5 år. Vi valde att köpa stort träd för att tjäna några år i växttid. Tyvärr verkar trädet inte vara riktigt friskt. Se bifogade bilder. Förra våren kom det rosa knoppar men som aldrig slog ut, de var täckta med en kladdig hinna, jag behandlade med bekämpningsmedel men det blev aldrig någon blomning.

I år har det ännu inte kommit några knoppar och det är nu 2:a juni. Det verkar inte vara någon ohyra av något slag i år. Däremot har trädet fortfarande en del vissna blad och grenar samt en del svarta knotor på grenarna. Är detta hagtornsrost? Om trädet kommer att överleva, kan man beskära det för att få en finare form, trädet är nu väldigt högt och smalt?

Tack på förhand!

Hälsningar Carin

Odla svarar:

Hej

Det kan vara just hagtornsrost som är väldigt vanligt på dessa träd.

Hagtornsrost är en svampsjukdom som värdväxlar med enar, så kolla så du inte har enar i närheten. Cirka 200-300 meter anses som en säkerhetsavstånd men gärna mer.

För att konstatera om det är hagtornsrost, ta en titt på hagtornens grenar under sommaren om du ser de typiska gulorangefärgade fläckarna. Under vintertid, kolla också eventuella enar i närheten om du ser vintersporer, som ser ut som gulorange tungor, så kallad gelerost.

Beskärning av hagtorn ska göras mycket försiktigt, helst inte alls efter uppbyggnadsperioden och i så fall under vårvintern. Plocka dock alltid bort sådana här bruna bladsamlingar så fort du ser dem.

Med vänlig hälsning Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB