Är äppelträdet för gammalt?

Sara

Hej

I september 2011 flyttade vi in i ett hus som är byggt 1928. På tomten står ett vackert äppelträd, men sedan vi flyttat in har det varken kommit blommor eller äpplen. Vad kan vara fel? Kan trädet vara för gammalt?

Den förre ägaren nämnde att han hade beskurit trädet rätt så hårt våren 2011, kan det ha med saken att göra? Hur många år kan vi avvakta innan vi måste inse att trädet bör ersättas med en yngre förmåga?

/Sara

Odla Svarar: 

Hej

Om den förra ägaren beskar äppelträdet hårt 2011 så kan det dröja något år innan det börjar bära frukt igen, så avvakta gärna ett par år till.

Men ett gammalt, knotigt och vackert äppelträd är ju värdefullt även om det inte bär frukt. Kanske kan ni ha det som bara prydnad eller varför inte som klätterställning för en stor klematis eller klätterros?

Har ni plats så tycker jag att ni kan plantera ett nytt äppelträd redan nu och kanske redan efter några år få nya äpplen. Välj för säkerhets skull en frisk, sjukdomsresistent, certifierad E-planta, om det gamla äppelträdet skulle vara sjukt på något sätt. Plantera inte det nya äppelträdet alldeles intill det gamla.

Med vänlig hälsning Sylvia