Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Äppleträd för pergola

Hej Sylvia!
Vi ska snart döpa vår son och kom på att vi vill ha träd som doppresenter. Vi tänkte oss bygga en pergola eller en lite allé med apel och nu undrar jag vilken sort som lämpar sig bäst för detta.

Jag har sett päronträd i pergola. Är det något att föredra? Och vilken sort är det i så fall?

Tack på förhand
Anna

Odla svarar:

Det beror lite på var ni bor om päronträd är lämpligt. På vissa håll i landet är päronrosten så utbrett att det är nästan omöjligt att odla päron.  Lokala plantskolor brukar veta om det, liksom hushållningssällskapet på orten.

Så om man tar det säkra före det osäkra så vore nog äpple att föredra. En allé av äpple vore ju roligt om ni har fler barn, så var och en kunde få sitt eget träd. Kanske till och med kan ni hitta äppelsorter som liknar barnets namn, det finns ju massvis.

Om det ska bli en pergola så bör trädet inte vara kraftigväxande, alltså välj sorter som är ympade på en svagväxande grundstam. Fråga i plantskolan.

Ett s.k. spindelträd är enklast att göra pergola av, de växer ju smalt fram och bak men brett åt sidorna och är enklast att binda upp i pergolatrådar... svårt att förklara men be att få se sådana i plantskolan.

Om det däremot ska bli en större allé, är de kraftigare sorterna att föredra och då får man ju välja sådana på en kraftigare grundstam.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB