Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Äppleträd för pergola

Hej Sylvia!
Vi ska snart döpa vår son och kom på att vi vill ha träd som doppresenter. Vi tänkte oss bygga en pergola eller en lite allé med apel och nu undrar jag vilken sort som lämpar sig bäst för detta.

Jag har sett päronträd i pergola. Är det något att föredra? Och vilken sort är det i så fall?

Tack på förhand
Anna

Odla Svarar: 

Det beror lite på var ni bor om päronträd är lämpligt. På vissa håll i landet är päronrosten så utbrett att det är nästan omöjligt att odla päron.  Lokala plantskolor brukar veta om det, liksom hushållningssällskapet på orten.

Så om man tar det säkra före det osäkra så vore nog äpple att föredra. En allé av äpple vore ju roligt om ni har fler barn, så var och en kunde få sitt eget träd. Kanske till och med kan ni hitta äppelsorter som liknar barnets namn, det finns ju massvis.

Om det ska bli en pergola så bör trädet inte vara kraftigväxande, alltså välj sorter som är ympade på en svagväxande grundstam. Fråga i plantskolan.

Ett s.k. spindelträd är enklast att göra pergola av, de växer ju smalt fram och bak men brett åt sidorna och är enklast att binda upp i pergolatrådar... svårt att förklara men be att få se sådana i plantskolan.

Om det däremot ska bli en större allé, är de kraftigare sorterna att föredra och då får man ju välja sådana på en kraftigare grundstam.

Sylvia