Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Äppleträd för den lilla trädgården

Vi har köpt ett litet radhus med nyanlagd/omlagd trädgård som i princip mest är en enda gräsmatta. Vi vill gärna ha ett äppleträd – Helst skulle vi vilja ha ett 50 år gammalt knotigt träd med karaktär...

I brist på sådan möjlighet vill vi gärna plantera ett träd som kan börja ge frukt inom en inte allt för avlägsen framtid. Vi bor i villaområde med många fruktträd, så jag gissar att bina klarar jobbet även om vi bara har ett träd. Vilket träd skulle du rekommendera för ”ätfrukt” – ej saft, mos el dyl. Och hur gammalt bör vi satsa på?

Eva

Odla svarar:

Hej! Låter mysigt med ett 50 år gammalt, knotigt träd med karaktär, men det går ju som sagd inte. Så gör ett snyggt inläggning av runda natursten med markduk under, plantera ett nytt, svagväxande äppelträd i den och sköt det ömt, så snart har du i alla fall något som liknar detta.

Men du får tänka på en sak innan du köper trädet: ska du kunna sitta under det eller behövs det inte? Om du vill sitta där, välj ett träd med ca 1,8 m - 2 m stamhöjd, för stammen växer ju inte mer, det gör däremot kronan.

Fråga i handelsträdgården efter en svagväxande grundstam, du vill ju inte att det ska bli ett jätteträd. Det ska också stå på etiketten vilken grundstam det är. En svagväxande, härdig grundstam är t ex B491, som man sedan kan ympa in i stort sett vilken sort som helst på, så du kan välja ett äpple som du annars tycker om. Om man väljer man en svagväxande grundstam får man dock räkna med att trädet inte lever så länge, kanske ca 20 år.

Ni kan också titta på så kallade pelarträd om ni vill ha ett ännu mindre och smalare träd. Där har man använt grundstammar och sorter som får trädet att växa som en pelare rakt upp. Själv har jag ett som heter Gyllene Kitajka. Trädet växer rakt upprätt utan klippning och bildar en pelare. men det finns flera andra pelarträd, t.ex. 'Polka'.

Sedan finns en möjlighet till att få äpple på en liten yta: en lågväxande frukthäck, även kallad lepagehäck, med uppbyggnad i bågar. Den kräver beskärningsarbete två gånger per år, men man får frukt snabbt på liten yta.

Det finns även andra sorters frukthäck, man kan t o m köpa färdiga sådana. De kommer i en lång trälåda, planterade med passande avstånd, så det är bara att ta bort lådan och plantera den färdiga häcken.

Med vänlig hälsning Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB