Äpplen för pajbak?
Jag söker ett äppelträd som ger något syrliga äpplen med fast kött som passar bra att ha i äppelpaj. Trädet ska planteras i Stockholmsområdet och jag undrar vilka sorter vi skulle kunna köpa? Gärna ett träd som ger mycket frukt och lite senare, höstäpple.
Tack!
/Linnea
Hej
Kul projekt att söka ett äpple för pajbak! Det går ju att baka på de flesta äpplen, de med något lösare fruktkött kan man ta lite innan de är helt "ätmogna".
Många pajrecept är rätt gamla, skrivna av husmödrar som tog äpplen från den egna trädgården. Husmodern ifråga kanske skrev "syrliga äpplen" och menade nog lätt omogna äpplen. Att det även nu står "syrliga äpplen" på många recept har kanske bara hängt med av farten.
Jag har förstås några favoriter själv, men det är min personliga åsikt och har inget "vetenskapligt" belägg. Pröva gärna med äpplen från affären när du ska baka om du hittar sorterna. Pröva 'Jonagold', 'Granny Smith', 'Husmodern', 'Aroma', 'Sävstaholm', 'Sylvia' och 'Filippa' att börja med.
Med vänlig hälsning Sylvia