Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Äpplen mognar inte utan ruttnar

Hej. Vi har ett ganska gammalt äppelträd, då vi är amatörer och allmänt ointresserade vet vi inte vilken sort eller ålder. Jag har under två år vi bott i huset beskurit det enligt vad jag har förstått att man ska göra. Nu till problemet: Vi får jättemycket blommor och jätte många äpplen, men de mognar inte, de ruttnar och trillar ner. Jag har under hela sommaren tagit "stickprov" och smakat men de är sura och kompakta. Först framåt september / oktober var de som var kvar ätbara. Äpplen ser inte ut att vara angripna av något och är allmänt fina. Min amatör teori är att vi har för mycket frukt och att trädet inte orkar ge näring till all frukt, kan det stämma? Om så är fallet, hur bör jag beskära trädet? Eller hur ska jag göra för att få goda äpplen hela sommaren?
Odla svarar:

Hej,

om de mognar sent så har ni antagligen en sort med höst eller vinteräpplen. Det är inte alla äppelträd som får frukt som mognar på sommaren utan ganska många äppelträd får frukt som mognar så sent. Att äpplerna mognar i September kan man inte göra någonting åt då själva sorten mognar så sent. Det finns tidigare sorters äppelträd som ni kan plantera om ni vill ha frukt tidigare på sommaren. Ni kanske till och med har en sorts äpplen som det är meningen att man ska lagra under vinter, eller det var meningen förr i tiden. Då är de sura nästan hela säsongen.

Det du kan göra är att gallra bland frukten, om du får tre små äpplen på en liten kvist som sitter ihop kan du ta bort ett eller två av karten så de som sitter kvar kan bli stora och fina. Gallra bort de minsta äpplena från kvistarna och se om det hjälper.

//Anna Theorin

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB