Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Äpple

Hej. Har tagit över en gammal trädgård och har många gamla äppleträd, men alla äpplena får svarta prickar på sig. Vad beror detta på? Kan jag göra något för att få bort det?
Odla svarar:

Det låter som äppleskorvVenturia inaqualis, som orsakar mycket skador på våra fruktträd. Frukterna svartnar, spricker upp eller får fula fläckar, bladen får fläckar och blir buckliga. Svampen övervintrar i nedfallna blad så det är viktigt att städa på hösten. Den kan dock också övervintra som grenskorv och då angrips bladen redan tidigt på våren.

Vissa äldre fruktsorter är mer mottagliga för skorv, men förädlingsarbete gör att det kommer nya, resistenta sorter. Tyvärr kan resistensen brytas ner även på dessa eftersom det finns så många olika skorvsvampar.
Om du planterar nya, odla motståndskraftiga eller resistenta äppelsorter som ’Aroma’, ’Fredrik’, ’Katja’, ’Mio’, ’Discovery’, ’Santana’, Rubinola’ och ’Filippa’ och päronsorter som ’Göteborgs Diamant’, ’Conference’ och ’Carola’ samt städa noga på hösten så kanske de kan klara sig hyfsat. Upprepade svavelsprutningar (Kumulus) kan annars användas, främst i yrkesodling.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB