Äpple

Ingalill Carlsson

Hej. Har tagit över en gammal trädgård och har många gamla äppleträd, men alla äpplena får svarta prickar på sig. Vad beror detta på? Kan jag göra något för att få bort det?

Odla Svarar: 

Det låter som äppleskorvVenturia inaqualis, som orsakar mycket skador på våra fruktträd. Frukterna svartnar, spricker upp eller får fula fläckar, bladen får fläckar och blir buckliga. Svampen övervintrar i nedfallna blad så det är viktigt att städa på hösten. Den kan dock också övervintra som grenskorv och då angrips bladen redan tidigt på våren.

Vissa äldre fruktsorter är mer mottagliga för skorv, men förädlingsarbete gör att det kommer nya, resistenta sorter. Tyvärr kan resistensen brytas ner även på dessa eftersom det finns så många olika skorvsvampar.
Om du planterar nya, odla motståndskraftiga eller resistenta äppelsorter som ’Aroma’, ’Fredrik’, ’Katja’, ’Mio’, ’Discovery’, ’Santana’, Rubinola’ och ’Filippa’ och päronsorter som ’Göteborgs Diamant’, ’Conference’ och ’Carola’ samt städa noga på hösten så kanske de kan klara sig hyfsat. Upprepade svavelsprutningar (Kumulus) kan annars användas, främst i yrkesodling.