Äppelträdet välte

Anna

Vi har en underbar fruktträdgård med 6 äpple- och ett päronträd, troligtvis från 40-talet. I morse när jag kom ut upptäckte jag att vårt älskade Cox Orange (har även en vintersort inympad som jag ej kan namnet på) har vält. Hur är det möjligt?

I veckan när jag gick runt trädet uppmärksammade jag att det kändes ihåligt så jag blev orolig för mullvad/sork men har inte sett några hål eller högar. Det har varit mycket regn så marken är våt. Trädet har satt mycket frukt i år, runt om hela trädet. Har inte utfört någon beskärning i år, ej heller kartgallrat. Trädet har inte visat något sjukdomstecken, bladverket har sett friskt och frodigt ut. Dock har alla våra träd tyvärr angrepp av fruktkräfta. Nu är jag orolig för våra andra träd. Har aldrig hört talas om vältande träd, vad kan orsaken vara till att detta hänt?

Mycket tacksam för svar.

/Anna

Odla Svarar: 

Hej

Det är inte alltid det syns ovan jord om sorkar "arbetar" under jorden. Där har de kanske härjat och gnagt av rötter till ditt Cox Orange, kolla om det bara är en knölig klump kvar med gnagmärken.

Eftersom det har regnat så mycket så kan det också bero på det, marken har helt enkelt blivit så blöt att den inte orkar hålla det tunga äppelträdet upprätt.

En sista möjlighet är att äppelträdet har murknat inuti och bara haft en svag, ihålig stam kvar. Då är det lätt hänt att den till slut ger upp.

Du får ta en närmare titt på vad som kan ha hänt med ditt äppelträd, det är svårt att säga det utan att kunna kolla på plats. En lokal trädgårdsmästare eller trädvårdare kanske kan komma och titta om du vill ha expertutlåtande?

Med vänlig hälsning Sylvia