Äppelträd, litet men med stort tätt bladverk

Gunnar Sköldberg

Jag har sedan 10 år ett s.k. familjeträd med 4 olika äppelsorter. Efter c:a 5-6 år med beskärning så fick jag mycket äpplen, därefter har det blivit mycket mager utdelning. Jag har låtit beskära trädet varje år och vill gärna ha det relativt litet då den radhustomt jag har är liten. Detta år, liksom föregående år har det blivit jättemycket blad, liten blomning och kartsättning.

Trädet vill tydligen bli stort då det sänder ut mängder av vattenskott och bladverket blir näst intill ogenomträngligt med jättestora blad i knippen, trots att jag låtit beskäraren (kunnig sådan) glesa ut det så mycket som möjligt för att få in ljus i trädet.

Nu börjar jag snart treva efter fällsågen. Tacksam för ev. tips innan dess.

mvh Gunnar

Odla Svarar: 

Familjeträd ympas dessvärre ofta på starkväxande grundstammar. Kanske är det så med ditt träd. Då vill det ju bli stort och kraftigt - dessutom växer de olika sorterna väldigt olika, så att en obalans i kronan är vanlig. Försök ta reda på vad man har använd som underlag, det bör stå på etiketten som väl satt på trädet när du köpte det?

Om man beskär den under JAS-perioden (juli-augusti-september) istället för på vårvintern, kan detta bromsa utvecklingen av vattenskott. Värd att pröva. Och så låt bli att gödsla under ett par år.

Sylvia