Äppelträd Amorosa

Hej!
Vi planterade ett äppelträd ("Amorosa") förra året. Tomten sluttade svagt mot vägen. Därefter byggde vi en mur mot vägen och kunde på så sätt plana ut vår tomt. Detta medför dock att äppelträdet planterades ca 20 cm lägre än nuvarande marknivå. Vi har tillfälligt sparat en cirkel runt trädet som har ursprunglig marknivå.

Behöver vi gräva upp och flytta/höja upp äppelträdet (det var en knöl som skulle vara ovan mark vid plantering)? Hur mycket växer stam med grenar uppåt? Om vi låter det vara så ser det allt lite konstigt ut med ett äppelträd som är "nedsjunket" i gräsmattan. Vid ev. flytt, orkar trädet även med beskärning nu på våren?

Stort tack för input.
Mvh,
Anna

Odla Svarar: 

Det skulle nog gå att försiktigt lyfta det, med hjälp av spett e.d. (akta rötterna!) och ösa jord under så att det lyfts upp alt. gräva upp och plantera om, då det är tämligen nyplanterat. Det ska inte stå djupare än förut, förädlingstället (=knölen) ska alltså vara ovan jord. Vid för djup plantering ruttnar stammen längst ner om den täcks av jord. Stammen växer inte mer, det är bara grenarna som växer.

Sylvia