Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Äppelträd

Hej! Mitt äppelträd som är 25 år har inte haft äpplen på två år, det ser ruttet ut och vissa blad är svarta i toppen. Jag beskärde det förra året och nu i september klippte jag bort flera vattenskott. Trädet är tätt och har mycket grenar (se bilder) Hur ska jag göra för att få det att må bra igen? Ska jag såga av några tjocka grenar eller ska jag bara låta det vara? Tack på förhand!
Odla svarar:

Hej,

ditt äppelträd ser inte så friskt ut, nej. Det är stora beskärningssår längs stammen och den har drabbats av röta. När man beskär stora grenar på träd ska man inte beskära innanför grenkragen( den lilla utbukligen mellan gren och stam) eftersom trädet får svårigheter att valla över såret. Det ser tyvärr ut som ditt träd har blivit beskuret helt fel från start då förgreningen vid kronan sitter fel. När man tar större grenar ska man också tänka på att de helst inte ska vara över 10 cm i diameter. Det ser ut som det tagits betydligt större grenar än så.

För att försöka rädda trädet hade jag tagit bort grässvålen runt stammen och hållt den ren från ogräs och gräs. Sen hade jag ringt en trädgårdsmästare eller aborist som får besikta trädet och se om det går att beskära. Beskär det alltså inte själv mer. Tyvärr tror jag att ditt träd är i för dåligt skick och jag hade planterat ett nytt. Men det är lättare att avgöra på plats istället för genom en bild så jag kan ha fel.

Lycka till!

//Anna Theorin

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB