Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Äppelproblem

Funderar över vad det är för skadeangrepp på våra äpplen. Ser ut att ruttna från kärnhuset samt att det ser ut som små maskning utan att det syns på utsidan. Kan man göra något åt detta. Tacksam om ni även kan se vilken sort det är. Har funnits sedan vi flyttade hit. Tack på förhand. Lasse
Odla svarar:

Det ser ut som äppelvecklare. Det är en fjärilslarv som kan bekämpas genom kartgallring. Lämna en knytnäve mellan äpplena, för om äpplena ligger mot varandra, kan larven lättare krypa från äpple till äpple. Kolla äpplena ofta under sommaren och ta bort alla som har ett ingångshål, som du bör hitta även om inte äpplet i övrigt ser angripen ut. Larven äter upp bara kärnorna, så om äpplet är moget kan du skära bort gången och det bruna i mitten och äta upp det som är oskadd. 

När larven har gjort ett hål, kan fruktmögel ta sig in. Så kolla det också noga och samla bort alla äpplena och bladen på hösten och gräv ner det, lämna dem inte kvar på trädet eller under trädet.

Vilken äppelsort det är är svårt att gissa då det finns hundratals. Enklast om du visar upp äpplen på en äppelutställning och frågar experterna där.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB