Använda kompostjord

Lisbeth

Hur använder jag min kompostjord? Jag får ganska mycket jord men den är ju näringsfattig eftersom det är trädgårdsavfall + lite från köket som grönsaksavfall, kaffesump m.m. Överallt läser man att man skall kosta på sig den bästa jorden i köpepåsen, men det känns fel när jag har så mycket kompost.

Jag använder den förstås i rabatterna som jordförbättring, men hur kan jag blanda till den om jag vill använda den till krukodling ex. till tomater och blomsterurnor i trädgården ?

Kan jag lägga ur kompostjord i rabatter och grönsaksland nu på hösten?

Tycker det vore skönt att ha det gjort till våren eftersom man får vänta till den tinat upp. Skall den myllas ner i jorden?

Vänlig hälsning Lisbeth

Odla Svarar: 

Hej

Du behöver inte alls kosta på dig köpejord, kompostjord är alldeles utmärkt till det mesta, så även till blomsterurnor med mera. Blanda kompostjorden med kogödsel på våren när du ska plantera. Du kan också blanda in lite långtidsverkande näringskulor eller vattna med flytande gödsel då och då under sommaren.

Visst kan du lägga ur kompostjord i rabatter och grönsaksland nu på hösten, men räkna med att en del av näringen hinner laka ur under vintern, så mylla hellre ner kompostjorden på våren om du kan vänta.

Med vänlig hälsning Sylvia