Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Använda hästgödsel

Hej,
min fråga gäller gödsling av blommor buskar och träd. Har hästar och undrar om man kan ta till vara på gödslet? Kan man använda det så att säga "naturellt" eller måste det brinna?

I så fall, vad menas med att brinna? Och hur gör man det? Och finns det växter som uppskattar resp. inte uppskattar höstgödsel?

Har Päron, äpple, plommon, körsbärsträd, rosor & kaprifol, klematis & ettåriga sommarblommar. Har även en Spireahäck som bör gödslas. Kan jag använda hästgödsel till dessa?

Tacksam för svar!
Vänliga hälsningar
Cecilia

Odla svarar:

Brinna menas med att färskt hästgödsel alstrar mycket värme när det ligger i en hög eller i kompost eller dylikt. Det är mycket bra att använda i varmbänkar under jorden där man då kan så mycket tidigare än i en kallbänk eller på friland.

Men det betyder också att du inte kan ha det färskt direkt i rabatterna då det skulle blir alldeles för starkt och varmt där då. Lägg alltså gödslet i en kompost, varvad med jord, tunt ris, barkflis, träflis, gräsklipp, halm, torv, sand eller dylikt material som luftar det. Efter 1-2 år är en sådan kompostjord alldeles utmärk att användas till alla sorters rabatter och köksväxter. Har du äldre högar där gödslet har legat något år så kan du använda sådant till att gödsla med men blanda det gärna med jord, sand eller dylikt först.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB