Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Använda gammal jord?

Tyvärr blev ett jordlass liggande några år för länge. Nu har jorden transporterats till ett fuktigt hörn av tomten där jag tillsammans med en mängd "kattskallar" vi fått över tänkt bygga en upphöjd "terrass" rabatt där vi tänkt plantera ett buskage. Vi kommer att behöva lägga på ytterligare jord.

Hur gör vi med allt gräs/ogräs som täcker jordytan? Sprutar ogräsättika? Kväver gräset? Bara skyfflar på ny jord? Att stå och handrensa och sålla jorden är inte genomförbart, saknar tid och ork till detta. Tid att vänta har jag dock om det finns någon lättsam metod som tar tid.

Med vänlig hälsning Gudrun

Odla svarar:

Hej

Du kan bre en svart, tjock plast eller så kallad rotmatta över jordhögen. Det ska bli helt svart där under så att gräset och ogräset inte får något ljus. Du kan använda stenarna att hålla plasten på plats. Det tar ett par tre år tills jorden är fri från ogräs om det inte finns svåra rotogräsrötter som kirskål, kvickrot och åkerfräken i den, deras rötter kan leva längre.

En annan möjlighet är att bygga en terrass över plasten/rotmattan. Gör en högre kant och fyll ny jord på rotmattan och plantera något med inte så kraftiga rötter i jorden i väntan på att jorden under blir ogräsfri och du kan även plantera träd och buskar. Se dock till att vatten kan rinna undan och inte blir stående på plasten. Rotmattan däremot släpper igenom vatten och luft så i detta fall är den ett bättre alternativ.

Med vänlig hälsning Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB