Anläggning av rabatt

Gunnel Håkansson

Vi har en nyanlagd rabatt med granitsingel, ca 11x4 m. Har tänkt lägga en stor, eller en stor och en mindre kruka och i anslutning till den / dessa skulle vi vilja ha ett litet blommande träd eller buske (inte stamträd). Skulle vara så tacksam om ni kan ge ett förslag. Hälsningar Gunnel

Odla Svarar: 

Hej!

Var bor ni? Och är växten möjligt att förvara frostfritt om ni inte bor i en zon där den klarar vintern? Välj hur som helst en riktig stor isolerkruka som rymmer mycket jord. Om ni vill ha flera krukor så välj liknande så att det blir en lugn bakgrund till växterna. 

Jag tycker om små japanska körsbär i kruka, t.ex. sorten 'Kojou-no-mai'. Den finns både uppstammad och i buskform. Se min bild.  

Andra söta små träd är dvärgsyren Syringa meyeri 'Palibin' som finns också både uppstammad och i buskform. 
Krypoxbär, Cotoneaster 'Coral Beauty' ympad på stam är också jättefin. 
Eller varför inte en frilandshortensia om du fyller krukan med surjord och inte glömmer vattna. Samma gäller för små rododendron och azaleor. Vidare en rosenkvitten eller ginst i buskform. 

Om den inte måste blomma, kan ormhassel vara en rolig alternativ. Eller en brakved, Frangula alnus 'Asplenifolia', på stam, kanske? Eller en hänglärk eller hängsälg på stam. 

Ja, där har du ju något att välja bland. Kanske 3 krukor med växter som blommar olika tider.

Med vänlig hälsning

Sylvia