Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Anläggning

Hej Karin, I en del av vår trädgård har vi en sluttande naturtomt på vilken vi förra året grävde ur en platå. På platån ska vi i år anlägga örtagård, grönsaksodling ( i pallkragar), bärbuskar, körsbärsträd, uteplats, gångar och rabatter. Platån kommer att hållas uppe av en stödslänt med stenar och växter. Jorden som idag är på platån är stenblandad jord och där växter mängder med tussilago och en del ogräs. Min fråga är vad vi ska ha som underlag nu när vi ska börja med odlingen? Kan vi lägga svart markduk över hela ytan för att hindra ogräs mm att komma upp igenom odlingarna och singelgångarna? Det enda med det är väl att det blir dyrt att göra det över hela ytan, som är ganska stor, och att vi väl då måste lägga ett lager stenkross och sedan minst 50 cm jord ovanpå det? Jag ser dollartecken framför mig.... Går det att utnyttja den grund vi redan har idag som jag tror är hyfsat väldränerad men ändå hindra ogräs och tussilago från att komma upp bland bärbuskarna och i örtagården mm? Hur gör man?

/ Marina

Odla svarar:

Hej Marina! Jag förstår det som att ni tänker odla allt i pallkragar eller liknade (som mäter ca 50 cm höga), även bärbuskarna? Det går bra. I så fall kan ni chansa på att skippa markduken under odlingsytorna och endast ha det på gångytorna i syfte att spara pengar. Ser ni redan nu att ni har rotogräs såsom t.ex. kvickrot, kirskål (tussilago tror jag inte orkar fram under 50 cm jord) på platsen kan det vara dumt eftersom då odlingsytorna med tiden kommer genomvävas med rötterna.

Ni talar om stenkross- det ska inte hamna under någon odlingsyta! Det skulle iså all fungera som ett kapillärbrytande skikt och ge antingen snustorr eller dyngvåt jord i pallkragen och det vill man inte. Jorden ska ha direkt kontakt med alven ( markduk är OK) under för att kunna fungera som ett slags utjämnande vattenreserv för växterna.

PS. Glöm inte att dra fram vatten och ev. el till platsen innan anläggningen tar fart. Det kommer göra livet enklare för er…

Lycka till! Med vänlig hälsning Karin

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB