Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Anläggande av kryddträdgård

Hejsan.
Här kommer några frågor om anläggande av kryddträdgård. Jag har ett torp som är byggt på en gammal ladugårdsgrund, men inte hela grunden. Det är ca 8kvm över på sidan av huset. Närmast huset är det en plattgång och på det övriga är det ett tunt jordlager som är ojämnt och stenigt under. Hittills har jag haft krukor med kryddor utspridda längs sidorna på stenar som jag frilagt från jord och ett bord med två stolar i mitten. Men för att få ett enhetligare utseende skulle jag vilja göra lådor av timmerpanel som jag målar med Falu rödfärg. Hur djupa bör lådorna vara, hur gör jag för att träet inte ska ruttna och tål kryddorna rödfärgen? Jag hade tänkt mig att lådorna skulle vara ca 40 cm x 2-2,5 m.

Vänliga hälsningar
Lisbeth Nordmark

Odla Svarar: 

Hej!
Lådorna kan vara 30 cm djupa för de låga sorterna och åtminstone 40-50 cm för de höga.

Jag skulle använda plast mellan jorden och trät. Jag använder inte tryckimpregnerat virke, men det har du nog inte heller tänkt göra. Viktigt är att det finns dräneringshål i botten. En smart metod kan vara att inhandla stora lådor i hårdplast och sedan göra trälådornas mått så att de passar i varandra. Givetvis även här med dräneringshål i botten. Dina tänkta lådor blir mycket långsmala, men då kan man sätta flera plastlådor efter sig i samma låda.

Jag vet inte om kryddorna tål rödfärgen, men i alla händelser bör man bara måla på utsidan.

Hälsningar
Håkan Pettersson, Etelhems Örtagård, Gotland