Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Anlägga vår tomt

Hej Sylvia!
Vi håller på att anlägga vår tomt. Vi sådde förra året gräsmatta ända ut i tomtgräns och nu har vi grävt upp 40 cm längst ut där vi ska ha häck (vintergrön liguster). Det vi gjort är att vi grävt upp grässvålen med ca 15 cm jord och vänt på den, så det som förut var gräsytan ligger nu upp och ner 15 cm under marknivå. Frågan är om det var helt galet att göra så? Vår tanke var att gräset skulle dö och att vi sedan skulle kunna planera häcken däri. Vad tror du kommer gräset att dö och i så fall hur lång tid tar det? Tar det en månad, bör vi vänta till i höst eller kanske t.o.m. till nästa vår? Eller är det så att gräset inte kommer att dö, utan vi bör göra om det och ta bort allt gräs? Vi vill ju inte ha gräs växande i häcken...

Vi har också tänkt fylla på med 10-15 cm extra jord ovanpå, så då blir det som förut var gräsyta 25-30 cm under jorden (och upp och ner). Går det kanske att sätta häckplantorna redan nu, eller måste vi vänta till gräset dött?

En annan fundering är om man kan peta ner potatis i rännan och låta den växa under tiden vi väntar på att gräset ska dö. Är det en bra idé?

Vi bor i zon 2.
Vänliga hälsningar
Sofia

Odla Svarar: 

Man gjorde så förr och det gick bra vad jag minns. Man behöver inte vänta med att plantera häck men man måste passa så man inte råkar vända upp grässvålarna igen, för får de ljus så växer de. Annars hade man ju kunnat skala bort grässvålarna och gräva ner dom i komposten eller lägga en svart presenning över.

Potatis är också en möjlighet. Den intensiva jordbearbetningen som potatisen gräver (kupning etc) stör (o)gräsrötter så att de inte växer så bra, potatis i sig dödar inte gräset.

Sylvia