Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Anlägga trädgårdsland

Hej!
Vi bor i Stockholmsområdet och har en liten radhusträdgård med en täppa i ena hörnet. Vi vill göra den lite större och även plantera jordgubbsplantor vi har fått som just nu står i balkonglådor på terrassen. Är det bästa tiden nu att anlägga trädgårdsland och sätta plantorna i? En del säger att våren är bättre men jag tycker hösten känns mer passande. Skulle annars jordgubbsplantorna kunna överleva i balkonglådorna på terrassen under vintern?

Hur djup skall jorden i trädgårdslandet vara för odling av vanliga grönsaker och jordgubbar? Skall man täcka över trädgårdslandet med något under vintern?

Det står även ett litet men yvigt plommonträd på gräsmattan. Kan man som "amatör" beskära grenarna eller ska någon kunnig göra det?

Med vänliga hälsningar
Therése, Huddinge

Odla Svarar: 

Det är bäst på hösten då kan tjälen göra att jorden är fin i vår. 30-40 cm bör det vara sen beror det på underlaget hur pass vattenhållande jorden är. 

Det är alltid en risk att övervintra plantor i lådor så sätt ut dem i höst. 

Man behöver inte täcka över vintern.

Du kan nog klippa själv men se till att få årsskott kvar och toppa inte bara för det är där det blommar i vår. Glesa hellre ut genom att ta bort grenar om trädet är för tätt.

Göran