Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Anlägga rabatter efterhand

Hej!
Jag är nybliven trädgårdsodlare. Tomten vi köpt var förfallen och nu försöker vi anlägga rabatter efterhand. Vad gör man t.ex.. med en rabatt med 7-8 lavendelplantor medan dessa växer till sig? Jag vill gärna så småningom ha ett prunkande engelskt lavendelhav! Sommarblommor? Har ni något förslag på blommor att fylla upp med såväl bakom som framför, som inte förtar skönheten hos de ännu små lavendlarna? Samma problem har vi med höstblommor, t.ex. höstastrarna som ju är jättevackra när de väl börja blomma, men det ser så tomt och trist ut fram tills dess. Ge gärna tips på någon bok som hjälper mig i framtiden; de trädgårdsböcker jag läst beskriver inte mitt problem. Vill gärna också ha tips på bok eller länk som ger tips på vilka blommor som passar ihop, alltså både färg- och formmässigt och som "löser av" varandra under vår-sommar-höst.

Jättetacksam för svar!
Piret i Göteborg

Odla Svarar: 

Hej!
Man kan göra just som du själv tänker, fylla ut med sommarblommor. Så t.ex. prins Gustavs öga framför och mellan de ännu små lavendelplantorna, den är snäll och inte för hög. Finns även vita om du inte vill ha den himmelsblåa. Alternativt kan grusnejlika, Gypsophila 'Garden Bride' eller murbinka, Erigeron karvinskianus vara jättefin. Bakom skulle kanske låga romerska riddarsporrar göra sig, alternativt ett skirt ettårigt gräs, sådana som Agrostis nebulosa (slöjven) och Hordeum jobatum (ekorrkorn) passar bra på många ställen.

Om du vill kombinera med sommarblommor, så är ju Gbg's Botans bok "Nordiskt ljus och italiensk hetta" suverän på området. Säljs i just Botan men även i bokhandeln och finns i biblioteket.

Nyligen kom det ut en bok på engelska som jag har recenserat här: http://www.odla.nu/arkiv/rec/0751-303550.shtml och som föreslår passande "plant partners" till många sorters perenner.

Trotjänaren, Perennboken av Eivor Bucht http://www.nok.se/nok/titlar/27/34954-3.htm är mycket bra.

Och man kan ju inte leva utan trädgårdsbibeln, Bonniers stora bok om Din trädgård av Karin Berglund.

Det finns många fler bra böcker i ämnet, några finns på svenska såsom http://www.odla.nu/arkiv/rec/rec_28.shtml, http://www.odla.nu/arkiv/rec/rec_48.shtml och http://www.odla.nu/arkiv/rec/rec_44.shtml och många bra på engelska, t.ex. Malcolm Hillier's Colour Garden om färger i trädgården och rabattoraklet Anna Pavord's The Border Book som beskriver hur man gör en bra rabatt.

Du kan också kolla mina tidigare artiklar: http://www.odla.nu/arkiv/rabatt.shtml och resten av bokrecensionerna: http://www.odla.nu/arkiv/rec.shtml så hittar du mycket att läsa!

Lycka till!
Sylvia, också göteborgare