Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Anlägga rabatt

Vi ska anlägga en rabatt där gräsmattan tidigare gått ända in på husgrunden. Vi har börjat gräva ur förra året, men nu undrar jag om det är djupt nog. Hur djupt ska man gräva ur? Vi tänkte köpa släpvagnslass av matjord eftersom det skulle gå åt så gräsligt många säckar.

Brukar sådan jord hålla god kvalité? Sådan exempelvis tippar brukar sälja, som de gjort själva. Ska vi tillsätta gödsel också, och i så fall vilken sort?

Det blir en skuggrabatt med funkia och liknande som tål dessa förhållanden.

Ann

Odla Svarar: 

Jag föreslår att ni lägger en rad plattor eller 2-3 rader kullerstenar e.d. intill husväggen först, så att ni kan komma fram till baksidan av rabatten och rensa. Dessutom blir husväggen lätt blöt och jordig när ni vattnar rabatten och det är ju inte så bra.

För en busk- och perennrabatt är det bra att gräva ca. 50 cm djupt. Sedan bottnar man med ca. 10-15 cm sand eller småsten för dräneringens skull och sedan tar man matjord.

Det finns jordleverantörer av skiftande kvalitet. Ni kan be att få en jordanalysresultat och garanti på att jorden inte innehåller ogräs. Är leverantören seriös, har han dessa papper och då har ni ju garanti om något ändå skulle gå snett.

Ta anbud från flera ställen och tänk på att det billigaste inte behöver bara det bästa.

F.ö. så har t.ex. stora jordfabriker typ Hasselfors även s.k. storsäckar som de kommer hem med. En sådan säck innehåller ca. 1 kbm jord. (http://www.hasselforsgarden.se/landscaping/home.aspx)

Om kommunens nyajord är bra eller inte beror på hur de tillverkar det, det varierar från en kommun till en annan. Men man kan begära papper från dem också.

Jorden brukar vara grundgödslad om den är bra och då behövs ingen extra gödsel nu.

Lycka till!
Sylvia