Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Anlägga perennrabatt i zon 5

Hejsan! Jag planerar att anlägga en rabatt längs en L-formad vägg som går i söder och västläge. Alltså ganska stark sol! Där ligger nu en relativt nysådd gräsmatta, ca 2 år gammal, som jag undrar om det räcker med att gräva bort för hand då jag tänker att den inte hunnit rota sig ordentligt?

Jag bor utanför Umeå, alltså zon 5, och har ingen aning om vilka perenner jag ska välja! Jag vill ha höga växter längst mot väggen (som är röd träpanel), mellanhöga i mitten samt marktäckare längst fram parallellt med ett stenkant som går hela vägen. Jag vill inte blanda för många färger, är mest inne på rött, vitt, blått och grönt som färgskala. Det kommer även att placeras ut stenbumlingar i olika storlekar som dekoration. Vad har jag att välja bland och vad bör jag tänka på vid planteringen? Är helt novis på det här området så all information är jag tacksam för!

Odla svarar:

Hej Hanna! Jag vill egentligen råda dig att inte lägga rabatter intill husväggen eftersom det inte är bra för huset med jordfukten nära och det blir mycket torrt för växterna eftersom vattnet (som man vattnar) hamnar i dräneringen. Om möjligt bör du flytta ut rabatten i alla fall 0,5m från huset. Du kan grusa eller lägga en plattrad närmast huset. Gräset går säkert att gräva bort, men det är ganska jobbigt. Stapla torvorna tätt i ett skuggat hörn och du kommer få jord av dem tillslut. Det finns inte så mycket restriktioner vad gäller perenner i din zon, men man behöver ju inte prova de allra mest delikata ovanligheterna i början. Här kommer några exempel som bör klara sig bra hos dig: Salvia Caradonna, Nepeta fassenii, Knautia macedonica, Iris Bianca och Iris Dutch Chocolate, Veronica spicata ´Silberteppich, Sedum ´Matrona´, Salvia ´Schneehügel´, Eupatorium maculatum och Cephalaria gigantea.

Till sist vill jag tipsa dig att titta lite på vad Rydlinge plantskola i Skellefteå saluför (kolla nätet) som också ligger i zon 5. Det är en känd plantskola som kanske till och med kan vara något att åka till för dig. Lycka till önskar Karin

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB