Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Anlägga grusgång

Vad behöver man tänka på när man ska anlägga en grusgång? T ex hur djupt man behöver gräva, markduk och ska gången sätta sig innan ev markduk och grus?

Mvh Maria

Odla svarar:

Hej Maria

Överbyggnaden för grusgång beror på var du bor, vilken undergrund (i alven) du har och vad du ska ha för trafik på den. Det varierar mellan 100-600 mm. Den fjärde aspekten är tid - hur länge vill du att ytan ska hålla. Det är nog därför du upplever att du får olika svar av olika människor då du frågar om råd.

Men om jag antar att du bor i zon 3 och ska ha en yta enbart för gång- cykeltrafik och garageuppfart, med lerig alv i botten så bör du ha en total överbyggnad med 325 mm. Detta är ju bara ett exempel förstås.

Sandig jord i zon 1 kräver tunnare lager medan lera i zon 6 kräver mäktigare lager för att inte tjälskjuta.

Gör så här: * Gräv först bort all matjord till du når alven (ljusare än matjord och utan mull). * Lägg markduk i botten. * Lägg på 195 mm förstärkningslager av samkross till exempel 0-63 mm. Padda ordentligt (vibrera ihop det med en specialmaskin som kallas för padda). Om du har behövt gräva bort mer än totalt 325 mm får du öka på förstärkningslagrets tjocklek. * Lägg på 100 mm bärlager av samkross till exempel 0-32 mm. Padda igen * Lägg ut 30 mm valt makadam (till exempel grå granit/ diabas/ quartzit) i storlek 4-8 eller 8-11. Kratta ut det jämnt. * Klart!

Ett alternativ till att padda är att lägga ut ett lager i taget och låta det ligga en längre tid, vattna ihop lagret och gå på/använda det. När det är stabilt (kanske efter något halvår-år) kan nästa lager läggas på. Paddan kan du hyra. Ett annat sätt är att låta en bra lokal anläggare ta besluten om tjocklekar och storlek på makadam och utföra jobbet åt er.

Lycka till Maria!

/Karin

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB