Anlägga grönt tak

Liselotte

Hej

Jag har ett litet vedskjul med lutande plåttak som jag skulle vilja göra till ett "grönt" tak. Har du några idéer till mig om hur jag gör och vad jag kan ha för växter? Finns på solig plats.

Mvh Liselotte

Odla Svarar: 

Hej Liselotte

Det låter som ett trevligt projekt. Kolla så att taket är helt först och att det verkar tåla vikten av (våt) jord+ växter . Du får nog bygga en träram runt som håller jord och växter på plats så de inte glider av. Lägg eventuellt ett lager fiber-/markduk i botten och armera jorden med till exempel hönsnät.

Köp plantor som tål torka såsom till exempel sedumarter (Vit fetknopp, Gul fetknopp, Kaukasiskt fetblad, Mongoliskt fetblad med flera) och mossor (Brännmossa, Takmossa, silvermossa). Plantera i relativt mager jord och gödsla lite lätt på vårarna. Det kommer nog att flyga dit gräsfrön och kanske björk och annat, men se till att ta bort det som med tiden blir buskar och träd redan från början.

Det finns firmor som professionellt tillverkar gröna tak som en slags mattor. Det krävs då bättre underlag för att det ska hålla, men principen är ungefär den samma och duger nog för dig som kanske inte är ute efter garanterat resultat.

Lycka till önskar Karin