Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Anlägga förhöjt grönsaksland

Hej

Jag är sedan något år änkling. Det var min hustru som var trädgårdsmästaren, och jag trädgårdsarbetaren.

Jag har ett grönsaksland på en "allmänning" som ligger något hundratal meter från tomten. Det är dåligt med tillgång till vatten där. Jag vill således anlägga ett grönsaksland nära huset, med tillgång till vatten och god daglig uppsikt. Jag har sett ut en lämplig plats (en fd rabatt, cirka 10x3 meter) och har i helgen grävt upp växterna och givit dem en tillfällig placering. Det var väldigt mycket kirskål/kärs i rabatten. Min tanke var att gräva ur cirka 50 cm och lägga i ny jord. Det visade sig dock att det var mycket sten - så stora att de inte är möjliga att gräva upp. Således har jag nu för avsikt att i stället anlägga en förhöjd plantering.

Jag skulle således vara tacksam om jag kunde få tips om: * Lämplig kant * Uppbyggnad * Underlag (plast, hur man fixar dränering) * Lämplig jord (om möjligt var man kan anskaffa sådan). Jag har mitt landställe 2 mil norr om Gävle. * övrigt att tänka på.

Med vänlig hälsning Lennart

Odla svarar:

Hejsan Lennart

Kirskål kan tyvärr ställa till det ordentligt för en odlare och är inte så lämpligt där man vill odla grönsaker. Du är dock inne på att täcka den befintliga jorden med svart plast och lägga ett 50cm tjockt jordtäcke ovanpå, vilket är nödvändigt här. Kirskål ger sig efter ca 3 säsongers ordentlig täckning om man inte frestas att kika efter då och då.

Eftersom bädden blir upphöjd behöver du inte dränera den.

Kanten kan byggas av rejäla brädor som ”staplas” mellan nedslagna stolpar/tryckimpregnerade reglar på ut och insidan. Klä insidan med markduk så att jorden inte rinner ut mellan brädorna. Låt brädorna bli gråa av solen eller målad dem om du vill att de ska hålla lite bättre.

I botten (före du lägger på jord ovanpå duken/plasten) kan du lägga löv och småkvistar - så blir du av med det nu i hösttider. Jorden bör vara kompostjord eller matjord från t.ex. den lokala tippen som du eventuellt kan gödsla lite till våren. Den brukar vara fin och prisvärd och man brukar kunna får den utkörd i bulk eller i storsäck. Kontakta annars de stora jordleverantörerna för jämförande pris - du kan få jord utkörd med lastbil. Vad du ska kolla upp är att den är absolut rotogräsfri! Fröogräs kommer det att bli oavsett vilken jord du köper. Jag vill avråda dig från att sätta tillbaks de växter du grävt upp om du inte är 100% säker på att inte en endaste liten rotbit av kirskålen kommer med i den nya planteringen.

Gör en gång i mitten (trampa lite fram och tillbaka då jorden är på plats) av t.ex. brädor eller flis så bred att du kan gå med skottkärra där. De två sängarna som då bildas blir lagom breda att nå från gången eller utifrån.

Mitt tips är att fixa en (kirskålsfri) komposthörna och kanske att dra fram vatten till platsen för enkel skötsel. Sen är det bara att ha skoj och också njuta av vad man åstadkommit.

Mycket nöje, Lennart.

Önskar Karin

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB