Anlägga en perennrabatt

Vi har tänkt anlägga en perennrabatt längs ena gaveln av vårt renoverade 1800-talshus. Den kommer att bli c:a 8 meter lång. Här och var i trädgården finns några gamla perenner som vi tänkte "återanvända": Gullris, praktlysing och en obekant gracil växt med himmelsblå blommor och småflikiga blad. Dessutom skulle vi vilja ha några rosor - jag har förälskat mig i Madame Hardy... - och pioner förstås. Men vad mer, för att få så lång blomningstid som möjligt? Helst vill vi bara ha växter som odlades vid sekelskiftet 1900. Vi bor i zon III-IV.

Markus 

Odla Svarar: 

Härligt med gamla hus och gamla växter! Ni kan välja t.ex. gammaldags narcisser och engelska klockhyacinter för vårblomning (planteras som lökar på hösten).

Gullris och praktlysing som du nämnde blommar i juli-augusti, den gracila växten kan jag tänka mig är en stormhatt.

Vidare skulle blåa riddarsporrar, storklockor, jätteprästkragar, brandgula- och martagonliljor och de nämnda pionerna passa in. Som en sirlig bladväxt som även blommar fint, skulle björnrot passa (Meum athamanticum) och om någon del av rabatten ligger i halvskugga, där även funkior (Hosta).

För höstfägring kanske höstaster och höstflox, men välj mjöldaggsresistenta sorter! Och visst ska du ha rosor, kanske i vardera ändan av rabatten!

Lycka till!
Sylvia