Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Anlägga äng

Hej,
vi har naturtomt. Fyllt ut en stor bit 'ny tomt' med lerig men matig jord. Lät ogräs växa förra året, därför att det var för sent för grässådd.

Det visade sig bli en rätt bra grön matta med olika naturliga blommor. Nässlor och annat oönskat försöker jag plocka upp för hand.

Hur gör vi nu med gräs till våren?

  1. Vilket gräs rekommenderas för naturtomt - vi liar normalt. Omgivning: gränsar till liten å (stark sluttning som inte ens kan lias), ängar, höga träd.

  2. När skall vi så ? På 'bar' mark ? Innan annat hinner upp och kväva?

  3. Måste vi luckra upp jorden innan?

    M v h
    C h r i s t a

Odla svarar:

Älskar man ängar kan anlägga sådana i den egna trädgården. Men de är inte fria från skötsel. Är jorden inte tillräckligt mager tar gräs, hundkäx och nässlor överhanden, så kanske din matiga lera gör att gräset blir alltför dominerande. På våren måste man kratta bort allt gammalt gräs, annars bildas det snart en tjock filt som blommorna har svårt att tränga igenom. Slår man ängen varje sensommar, räfsar på våren och tar bort det mesta som är visset, blir jorden så småningom lagom mager för ängsblommor.

Så mitt råd blir att du köper timotej-frö eller speciell en ängsfrö-blandning som du sår i gluggar, inte över hela ytan. Köp också sol-tallbacke-gräsfrö som du sår på kanterna och ev. på sluttningen. Det är låga sorter som inte behöver klippas, att slå med lie räcker.

Det är bra om du rensar rotogräs som nässlor nu på våren, ju noggrannare du är, desto bättre. Luckra upp lite också. Buskar kan du ju sätta på slänten mot ån, så slipper du slå där!

Här är en bra länk där man får råd (tyvärr på finska) och frö för olika sorters blandningar. http://www.suomenniittysiemen.fi/0._ajank.htm klicka sedan på Tuotteet -> Niittysokset

En annan link som delvis är på svenska: http://www.pratensis.fi/seokset.php?lang=SE och som berättar om liknande saker. Frisk äng är det som närmast gäller för dig.

http://www.vegtech.se/froblandningar.html här är det på svenska men inte lika stor sortiment som i första länken.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB