Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Angripna vindruvor

Jag har staketdruva "Sukribe" som är placerad på en inglasad altan men med rot och rotsystem nedgrävd direkt i backen. När druvorna börjar att mogna spricker dom lätt sönder och angrips då väldigt snabbt, inom ett par dar, av svamp/mögel och blir bruna. Blå druvor som står på samma ställe spricker inte och angrips ej, antagligen pga av deras tjockare skal. Vad beror dessa angrepp på? Vad kan man göra för att förhindra denna sprickbildning? Är man för generös med vattning, näringsbrist, näringsöverskott?

Jag har även en druva, samma sort, växande på friland (utanför altanen). Den ger frukt men är betydligt senare i sin mognad och vissa år hinner dom inte mogna innan frosten tar dom. Har det någon gynnsam effekt att lägga vit fiberduk över rankan och skydda mot kylan eller äts den gynnsamma effekten upp av att man begränsar solinsläppet?

Bor i Gävle.

Jag tackar på förhand för synpunkter.

Hälsningar Birgit

Odla svarar:

Hej

Jag kan tänka mig att det är temperaturskillnaderna nu på hösten som får vindruvorna att spricka. Det kan också vara så att vindruvorna som växer i inglasningen växer för fort för att skalet ska "hinna med". Kan du ha inglasningen öppen så att skillnaden ute/inne inte blir så stor?

När vindruvorna väl har spruckit så är det ju raka rör för gråmöglet att fästa sig, det finns poréer i luften när luftfuktigheten är hög nu på hösten. Klipp bort angripna vindruvsklasar försiktigt för att inte sprida runt poréerna. Försök också undvika daggbildning genom att ha öppet.

Med vänlig hälsning Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB