Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Angripna växter och ek

För ett par år sedan köpte jag fröer till akleja "William Guiness". De har tagit god tid på sig att bli stora och det är bara ett tiotal som lyckats växa till sig. En enda blomställning blev det i år och blommorna verkade ha svårt att utveckla sig, men bladverket var grönt och fint. Nu har bladen liksom fått ett grått skikt över sig och de ser inte friska ut.

Samma blev det på riddarsporrar som jag sådde något år tidigare och i år har de inte orkat ta sig upp med mer än några små blad. Är det något i vår jord som orsakar detta?

Vi har en skogstomt med stora ekar intill och ibland verkar en av ekarnas blad att få samma grå nyans och bladen ser torra ut. En sjukdom?

Tacksam för svar

/Monica

Odla svarar:

Hej

Ja, det är en svampsjukdom som har drabbat din akleja och även tidigare dina riddarsporrar, den heter mjöldagg. Just aklejor och riddarsporrar drabbas ofta, liksom ekar.

Klipp bort de drabbade bladen direkt när du ser detta. Se till att perennerna inte lider av torka, för torkan gynnar mjöldaggssvampen. Gödsla varje år med stallgödsel eller liknande. Odla helst växterna långt ifrån ekarna.

Tyvärr kan du inte göra så mycket för ekarna, det är en speciell sort av mjöldagg som drabbar den och man kan ju inte plocka bort alla blad. Städa noga på hösten under eken. Om det hade rört sig om en liten ek hade du eventuellt kunnat pröva med svavelbesprutning med till exempel Kumulus på våren vid bladsprickning och några gånger efter om inte eken är jättestor, men du kan ju inte gärna bespruta en hel skog.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB