Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Angripna tomater

Jag har odlat tomater i växthus i 20 år i Tidaholm. Jag har aldrig odlat potatis i hushållslandet. Under dessa år hade jag bara antydan till brunröta på enstaka plantor och blad. Aldrig på tomaterna.

I år flyttade vi och jag satte upp ett växthus i plast på 15 m2. Samtidigt var det mycket dålig mark för odling så jag skaffade ny jord (7 billass) och skapade nytt hushållsland 60 cm djupt. Jag odlar i jord i växthuset så det blev samma jord där. Huvudsakligen tomater och gurka.

Nu har jag för första gången fått brunröta på flera tomatplantor. Det är huvudsakligen på bladen men några frukter har jag också fått kasta.

En iakttagelse är att sorterna har olika motståndskraft. Värst drabbade är 2 bifftomater; Black Russian och Mamandino. Dessa har jag fått blasta av nästan helt. Några sorter har något mindre påverkan t ex Tigrella och Sparta. Tre körsbärstomater har ganska lite påverkan: Sun Cherry, Gold Nugget och Sungold. En sort är helt opåverkad och det är Green Grape.

Jag antar att orsaken är jorden som jag fått. Vet inte var den kommer ifrån men det kan vara fd åkerjord.

Nu till mina frågor:

Hur kan jag minska angreppet nästa år för det blir väl oundvikligt? Jag brukar byta 1-2 dm av växthusjorden varje år men den finns ju kvar ute i hushållslandet.

Hur länge finns bakterierna kvar i jorden?

Finns det fler sorter än Green Grape som är motståndskraftiga?

Hälsningar Ingemar

Odla svarar:

Hej

Vilka bra iakttagelser du har gjort! Det är lätt att misstänka jorden som boven, då du tycks annars ha gjort allt man kan göra.

Om du har identifierat sjukdomen som brunröta, som vanligen börjar som bladmögel, så är det svampen Phytophthora infestans som orsakar detta. Det är vanligen tomater på friland och i kallväxthus som drabbas, inte tomaterna i varmväxthus. Plocka bort bladen så fort du upptäcker mörka fläckar på dem. Kanske stannar angreppet upp då och går inte på frukterna.

Odla inte potatis, särskilt inte sena sorter, i närheten av tomaterna, eftersom det är samma sjuka som angriper båda.

Spruta gärna tomaterna en gång i veckan med mjölkvatten eller vitlöksskalavkok för att förhindra angrepp. Sätt ett par vitöksplantor intill tomaterna.

Övergödsla inte med kväve, det ger ett stort bladverk och mjuka frukter som är känsliga för röta.

Blasten är ett riskavfall, lägg den i brännbara sopor eller bränn själv, lägg den aldrig i komposten. Svampen övervintrar vanligen i nedfallna växtdelar eller vid potatis, i kvarglömda knölar, men den kan också finnas kvar som marksmitta.

Var mycket noga med vårrengöringen i växthuset.

Eftersom stora temperaturväxlingar gynnar svampen, så ordna gärna någon form av värme på nätterna vid låga temperaturer.

Pröva att odla tidiga tomatsorter, dessa hinner vanligen bli klara innan smittan blir omfattande. Det finns en del ganska resistenta sorter, odla gärna sådana, till exempel 'Quatro' på Lindbloms Frö. Hör också med Runåbergs, de har säkert passande sorter, samt med Åke på Tomatklubben.

Med vänlig hälsning Sylvia

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB