Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Angripna rosor - rosjord

Hej Som ni ser har jag problem med rosorna! Min apotekarros och en gammal buskros som funnits i vår trädgård länge har brunfläckiga blad, som jag har trott har varit svartfläckssjuka (bladet på fotot har ju legat i plastpåse och därför har en del fallit av och blottat nerverna). Detta har jag behandlat med nematoder som jag köpt på rosariet i Göteborg. Men jag har kanske inte vattnat tillräckligt ofta?

Nu har jag köpt 7 rosor av er som jag ska plantera ut senare (bor i Stockholm och trädgården finns I Strömstadstrakten) och får väl temporärt ha dem i kruka på balkongen. Men hur bär jag mig åt för att skydda dessa skyddslingar från angrepp? Brun-/svartfläckigheten förekommer också på andra rosenbuskar i min trädgård.

Vilken jord bör jag välja till rosplantorna i de tillfälliga krukorna?

Vänliga hälsningar Margareta

Odla svarar:

Dessa fläckar kan vara så kallad purpurfläcksjuka som orsakas av olika svampar. Men orsaken kan också vara dålig dränering eller obalans i näringstillgång. Skulle orsaken vara det förstnämnda, gäller hygieniska åtgärder som att städa noga på hösten och bränna löven. Näring på våren skadar inte heller och jordfärbättra kan man alltid, bra om man har kompostjord.

Plantera de nya rosorna långt ifrån de gamla och använd ny rosjord som finns i säck till dem. Läs mer här! (http://www.odla.nu/artiklar/ute/plantering/tid-att-plantera-rosor/)

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB